Volg een gratis rondleiding door KennelCare Plan een demo
Logo KennelCare 2020

Geplaatst door

Julia

op:

27 september 2021

Puppy’s kunnen al vlak na hun geboorte communiceren met mensen

Een recent Amerikaans onderzoek toont aan dat honden subtiele menselijke gebaren en hints van hun baasjes begrijpen. Dit blijkt dus in de aard van de dieren te zitten, omdat ze al eeuwenlang in de buurt van mensen verblijven.

Uit eerder onderzoek bleek al dat puppy’s klaar zijn om met mensen te communiceren vlak na hun geboorte. ”Puppy’s kunnen op zeer jonge leeftijd informatie halen uit een sociale blik van mensen en die informatie daarna gebruiken in een sociale context, dit voorafgaand aan enige uitgebreide ervaringen met mensen”, zei Emily Bray. Bray heeft al 10 jaar geleidehonden bestudeerd in samenwerking met Canine Companions, een non-profit organisatie die mensen met een handicap kosteloos voorzien van een geleidehond.

Bray en haar team hebben 375 puppy’s van rond de 8 weken oud waargenomen, waaronder Labrador Retrievers, Golden Retrievers en kruisingen van beide genaamd ‘Goldadors’. Alle puppy’s woonden nog bij hun moeder en broertjes/zusjes in het nest, dus van intensief een-op-een contact met mensen was nog geen sprake.

Één opdracht was oogcontact en een andere was het volgen van de hand en de ogen van de onderzoeker richting bekers waar hondenkoekjes onder zaten. De puppy’s waren zeer goed in het opvolgen van hand en oog signalen van de onderzoekers richting de bekers. ”De meeste puppy’s kozen de juiste beker 70% van de tijd, dat is niet perfect maar het is meer dan toeval”, zei Bray. Het was zelfs zo, dat de meeste puppy’s in staat waren om een menselijke aanwijzing correct op te volgen tijdens de eerste poging, zonder training vooraf.

Babytalk met een hoge stem

De reden dat de onderzoekers de aandacht kregen van de puppy’s tijdens het onderzoek was het gebruik van een hoge stem die mensen ook vaak gebruiken als ze tegen baby’s praten. Honden zijn meer geneigd om goed te reageren op deze hoge stemmen. De honden hebben hun mensen dus ook goed getraind, want het is heel normaal om mensen tegen hun hond te horen praten met een hoge stem op een manier zoals je moeders vaak ook tegen hun baby hoort praten.

Wolf versus hond

Het blijkt dat honden al voor zo’n lange periode aan het gezelschap van mensen gewend zijn, dat ze die vaardigheden al op zeer jonge leeftijd onder de knie hebben. Wetenschappers trekken die conclusie na recent onderzoek met honden- en wolvenpuppy’s, die genetisch aan elkaar verwant zijn.

De wolvenpuppy’s werden meteen na hun geboorte ondergebracht bij mensen waarbij ze continu in de buurt waren en zelfs bij in bed sliepen. Bij de hondenpuppy’s werd daarentegen acht weken gewacht voordat ze kennis maakten met mensen. Daarvoor werden ze alleen verzorgd waar nodig en brachten ze voornamelijk tijd door met soortgenoten.

De hondenpuppy’s werden getest kort nadat ze kennis gemaakt hadden met hun menselijke families, bij de wolvenpuppy’s gebeurde dit pas na 13 weken menselijk contact. De onderzoekers plaatsten snacks in een van de twee kommen die op een afstand van dier en mens neergezet waren. Met subtiele handgebaren of knikjes wezen de mensen naar de juiste kom. Hoewel de wolven dus veel meer interactie met mensen hadden gehad, waren het de hondenpups die het vaakst de juiste kom kozen. Ook bleek dat de hondjes meteen op een mens afsprongen als die een verblijf binnen kwamen, terwijl de wolfjes naar de hoek gingen. Volgens de onderzoekers is het resultaat van de studie dan ook tegelijk een bewijs voor de slechte manier waarop mensen historisch gezien met wolven zijn omgegaan.


Benieuwd naar wat onze krachtige plannings- en administratie tool voor jouw organisatie kan betekenen? Plan een gratis rondleiding in waarin we jou de belangrijkste functionaliteiten in KennelCare laten zien. We kijken tijdens de rondleiding naar jouw wensen en specifieke behoeften, zodat je goed kunt bepalen of KennelCare ook geschikt is voor jouw organisatie. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om ons systeem op je eigen gemak gratis uit te proberen voor 14 dagen.

Vragen?

Wij denken graag mee in oplossingen en helpen jou om de overstap zo gestroomlijnd, eenvoudig, snel en gemakkelijk te laten verlopen. Ons team staat voor je klaar op (+31) (0)24 – 377 37 31 of stuur een e-mail naar info@kennelcare.nl.

Lees meer van KennelCare
Succesvolle dagen en enthousiaste reacties op de Dibevo Vakbeurs 2021
KennelCare updates september 2021 met herhaalde taken toevoegen aan je agenda, kennelkaarten voor dierenasielen en meer!
5 redenen waarom een digitale agenda je werk als dierprofessional makkelijker maakt
Puppy’s kunnen al vlak na hun geboorte communiceren met mensen
Kom kennis maken met KennelCare op de Dibevo vakbeurs!
5 tips om meer online verkeer naar je website te genereren
Dit waren de populairste kattenrassen van 2020!
KennelCare updates augustus 2021 met eenvoudig nieuwsbrieven versturen, kennelkaarten stijlen naar wens en meer!
Dierenpensions volgeboekt, de zomervakantie zorgt voor extreme drukte
Antibioticaresistente bacteriën ontdekt in hondenvoer
KennelCare updates juli 2021 met boekingen samenvoegen een nieuw vaccinatieoverzicht en meer!
Meer online reviews verzamelen doe je zo!
KennelCare updates juni 2021 met de lancering van Dierenasiel v1.0 en meer!
Hondenschool 101: ”Je moet het gewoon doen en het zelf ervaren. Gelukkig konden we ook goed bij KennelCare terecht voor vragen en hulp, dus uiteindelijk werd het alleen maar makkelijker”
Dit waren de populairste hondenrassen van 2020!
KennelCare updates mei 2021 met gecombineerde agenda’s en meer!
Hondenschool Goes: ”Ik ben gewoon super tevreden en dat vertel ik ook aan collega’s van andere hondenscholen!”
Dit waren de populairste kattennamen van 2020!
Hondenhotel de Tatelaarhoeve: ”Het is echt een verrijking dat ik nu gewoon de boekingen op meerdere computers bij kan houden”
KennelCare update april 2021 met: vernieuwde formulieren en velden, filters voor het boekingen overzicht en meer!
Dierenpension De Borgelinckshof: ”Ik kan niks bedenken wat ik mis in het systeem, ik heb KennelCare zelf juist ook aanbevolen aan andere dierenpensions”
6 handige Corona functies van KennelCare die je niet mag missen!
Dierenpension Olieke: ”Wij hadden het vrij snel onder de knie! Het is een kwestie van het durven doen”
KennelCare updates maart 2021 met: nieuwe vormgeving, lancering weekkalender, lancering grootboek en meer!
Is jouw bedrijf ‘mobiel vriendelijk’?
Dit waren de populairste hondennamen van 2020!
KennelCare updates februari 2021 met: Klant rechten, dier eigenschappen, In-en-uitchecken ongedaan maken, verplaatsen privélessen en meer!
Dagelijks nieuwe aanmeldingen voor de puppycursus? Zo houd je de planning overzichtelijk!
Januari 2021 update met: Lancering Dierenoppas product, eenvoudig lesdagen verschuiven, e-mails met bijlagen versturen, BTW grondslag en meer!
10 redenen om juist nu over te stappen naar een online plannings- en boekingssysteem voor dierprofessionals
December 2020 update met: Annuleringsverzekering, periodieke dagopvang (week-/maandfactuur), iCal agenda’s en handige marketing tools
November 2020 update met: Voorkom piekdrukte met ‘Voorkeurstijd’, sneller je klant selecteren bij boeken, prijs per kamer, exporteren naar boekhoudprogramma’s en een flink verbeterd hondenschool product
Oktober 2020 update met: Vernieuwde Mijn KennelCare omgeving, nieuwe abonnementen en automatische incasso
September 2020 update met: Lancering Uitlaatservice product
Augustus 2020 update met: Vernieuwde strippenkaart en snel boeking toevoegen
Juli 2020 update met: Creditfacturen, Wallet en Vergrendelen
Juni 2020 update met: Online trimsalon afspraken boeken, nieuwe boekingen overzichten, nieuwe beheerders mogelijkheden en meer.
Mei 2020 update met: Lancering Trimsalon product
April 2020 update met: Klant wijzigingen aan hun boeking laten indienen, schade functies, nieuwe inlogomgeving, snel wisselen van account én een verbeterde bezettingskalender
5 tips rondom het Corona-virus voor professionals in de dierenbranche
Onze website is vernieuwd! Zo vind jij als dierprofessional alles nog sneller
Maart 2020 update met: Boekingen terugdraaien, mededelingen tonen in het Mijn account, nieuwe filters in planning tools, én nieuwe rapporten
Februari 2020 update met: Vernieuwde boekingspagina, verbeterde planningstools en sneller boeken
Januari 2020 update met: Nieuw verblijven-overzicht, betalingsoverzicht, tweestapsverificatie, rekeningen en meer…
December update met: Contracten, Productverkoop, Klant reserveringsherinnering en meer…
Grote november update met: verzamelfacturen, vernieuwde manier van in- en uitchecken en meer…
5 redenen om vandaag nog over te stappen!
Bekijk de updates in 2019 tot zover (KennelCare versie 3.39)
Wat kunt u van KennelCare verwachten in 2019?
Tal van nieuwe functies doorgevoerd in KennelCare 3.21
KennelCare softwareleverancier bij Dibevo
Enthousiast en trots kijken wij terug op onze deelname aan de Dibevo University beurs
Ook 2e editie KennelCare – Next Level Event met succes geslaagd
Bezoek onze KennelCare stand op de Dibevo University!
Succesvolle eerste editie van het KennelCare – Next Level Event
KennelCare breidt online reserveringssysteem uit – v3.5
Aankondiging lancering KennelCare v3.0
Voorbereidingen marketing campagne in volle gang
KennelCare – 2.1
KennelCare – 2.0 Release
KennelCare – 2.0 Beta 1
KennelCare – 1.0
Blijf op de hoogte van onze producten, handige updates, tips en trends

Meld je nu aan en ontvang per mail informatie over het KennelCare systeem. Daarnaast krijg je handige tips voor jou als dierenprofessional die je kunt toepassen in jouw bedrijf.

Ga zelf aan de slag en start gratis met KennelCare

Probeer KennelCare gratis 14 dagen op proef uit, ervaar het gemak en maak kennis met alle mogelijkheden van ons boekingssysteem.

KennelCare account aanmaken - 14 dagen gratis uitproberen

Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met ons cookiebeleid