Hondencentrum Dogs-Time

"De tijd die ik overhoud door aniday besteed ik nu aan het trainen van de honden."

Miranda

Het is niet gek dat Miranda 3 jaar geleden besloot om een hondenschool te starten. Haar vader trainde jachthonden en ze ging van jongs af aan al regelmatig met hem mee. Hierdoor heeft ze al vroeg geleerd wat het trainen van honden inhield en wist ze dat ze hier zelf ook iets mee wilde gaan doen. Miranda is na de nodige opleidingen begonnen als trainer bij een hondenschool en na 24 jaar besloot zij om zelf een hondenschool te beginnen, Hondencentrum Dogs-Time. Voor Miranda is het belangrijk dat haar lessen leuk en leerzaam zijn en dat zowel de hond als de baas zich op hun gemak voelen. Het allerleukste aan haar werk vindt ze dat ze zowel honden als baasjes mag begeleiden, want het gaat volgens haar allemaal om de samenwerking tussen baas en hond!

Heb je bepaalde opleidingen gedaan voordat je met je hondenschool bent gestart?

“In 1999 ben ik afgestudeerd voor de opleiding kynologisch instructeur. Toen heb ik in 2000 de HBO opleiding kynologisch instructeur en gedragsadvisering gedaan en ook daar de diploma’s voor gehaald. Dan heb ik nog de diploma’s puppy training en behendigheid gehaald. Alles wat ik doe op hondengebied is met een diploma afgerond. Daarbij heb ik natuurlijk ook nog wat seminars en cursussen gevolgd. Dat doe ik nog steeds, ik houd alles bij. Alle nieuwe ontwikkelingen neem ik mee en ik bekijk of dat binnen mijn hondentrainingscentrum past. Daar haal ik vervolgens uit wat ik belangrijk vind.”

Heb je zelf ook nog huisdieren?

“Ik heb twee honden. De ene heet Job, dat is een kruising tussen een Shih Tzu/Nasu Absu. En ik heb Jill, dat is een Duitse Staande Korthaar. Ze is mijn jachthond en mijn trots.”

Hebben jullie om een specifieke reden gekozen voor de locatie van de hondenschool? 

“Mijn vriendin woont hier in de buurt en die zei een keer dat ik bij mijn huidige locatie moest komen kijken. Voorheen was dat een hondenpension, maar vanwege de wetgeving en regels zijn zij daarmee gestopt in 2012. Toen ben ik daar wezen kijken en dacht ik: “Wauw, dit moet het worden!” Dus we hebben alles opgeknapt, een nieuw trainingsveld aangelegd, alles is dubbel omheind, we hebben een prachtige binnenlocatie voor de puppy training waar het heerlijk koel is, er is buitenverlichting en we hebben een in- en uit poort. Dus zelfs in de Corona tijd kon ik heel goed weg zonder dat mensen last van elkaar hadden. Het terrein is ook 1400 m2 groot, dus het is echt een droom. Het ging niet over één nacht ijs, want ook ik moest me natuurlijk aan de regels houden. Dat heeft best wel wat gekost, want er moest bijvoorbeeld akoestisch onderzoek komen vanwege het geluid, gemeentelijke onderzoeken etc. Dus het is niet zo eenvoudig om een hondenschool te starten. Het kostte veel geld en tijd.”

Waarin denk je dat jouw hondenschool zich onderscheidt van concurrenten?

“Wij zijn allemaal gediplomeerde instructeurs die al de nodige jaren ervaring hebben en weten waar we over praten. Het is niet dat we zomaar zijn begonnen en we maar iets doen, omdat ik vroeger honden heb gehad. Wij zijn begonnen, omdat ik vind dat er in hondenland best veel probleemgedrag is bij honden en mensen. Mensen krijgen hierbij vaak niet de juiste begeleiding en daar onderscheidt mijn hondentrainingscentrum zich in. Ik vind dat probleemgedrag bij zowel honden als mensen opgelost moet kunnen worden met de juiste werkwijze. Dat vind ik heel erg belangrijk. En dat mensen zien dat wat ze komen doen ook thuis kunnen doorvoeren en ermee vooruit kunnen. Wij scholen nog steeds bij en hebben alle diploma’s. Als ik dan hier in de buurt nog wel eens hoor dat er weer mensen zijn begonnen met hondentraining, omdat ze thuis al honden hebben gehad, snap ik dat niet. Ik heb een opleiding gedaan en het heeft me 6 jaar gekost voordat ik alles een beetje rond had. Het is een vrij beroep, dus in principe kan iedereen op elk moment een hondenschool beginnen. Daar krijg ik ook veel telefoontjes over. Dat mensen bellen en zeggen dat ze vastlopen in het gedrag van hun hond en geen goede begeleiding krijgen. Dit komt vooral veel voor bij de Corona honden die nergens terecht konden. Probleemgedrag groeit niet in één dag en het is ook niet binnen één dag over. We weten waar we het over hebben en ik denk dat we ook zeker de juiste begeleiding voor de mensen en honden kunnen aanbieden. Vooral daar kijken wij naar. Wat voor de ene cursist geldt hoeft niet voor de andere cursist te gelden.”

"Geen vraag of probleem is bij mij te gek. We kijken wat mogelijk is bij de hond en baas."

Wat adviseer je aan mensen die ook een hondenschool willen starten?

“Als mensen een hondenschool beginnen, vind ik dat ze zich vooral goed moeten inlezen en moeten weten waar ze aan beginnen. Mensen met een hond zijn best complex, want ze verwachten iets. Ze mogen ook iets verwachten, want ze betalen ook voor de trainingen. Die mensen moeten altijd goed begeleid worden, ook al zijn het kleine problemen. Dat vind ik van essentieel belang. Heel veel mensen die denken dat ze een hondenschool kunnen beginnen zijn zich daar niet van bewust. Daarnaast is de accommodatie ook belangrijk. Is die geschikt voor trainingen? In een wei een training geven vind ik geen geschikte locatie. Is er een binnenruimte? En kunnen ze met de pups en zeker met warme temperaturen naar binnen? Er zijn toch veel haken en ogen om een hondenschool te beginnen. En je moet rekening houden met de kosten, want dat is ook niet niks.”

Wat zijn voor jou de leukste momenten die je meemaakt met de honden?

“Het allerleukste vind ik als mensen met hun puppy komen en ik hen zie groeien in hun training en het werken met een hond. Daar kan ik van genieten. En als we dan kijken naar de gemotiveerde mensen die gehoorzaamheid 3 bij mij volgen, dan praten we echt over een hond waarvan ik denk, wauw. Geen robot, maar lekker ondeugend en tegelijkertijd goed samen kunnen werken met hun baasje. Bij behendigheid zijn er mensen die al met hun tweede of derde hond bezig zijn en dat zijn mensen die al meer dan 15 jaar bij mij op de behendigheid zitten. Dat is best heel erg lang en daar word ik erg gelukkig van."

Wat maakt jou enthousiast voor een les? 

“Er zijn mensen die thuis al tegen hun honden roepen: “We gaan vanavond naar Miranda toe!”. En dan zit de hond al bijna in de auto. Er zijn honden die behendigheid volgen en die hoor ik bij mij aan de weg al aankomen.”

Denk je dat honden op elke leeftijd nog dingen kunnen aan- of afleren? 

“Als eerste zijn het vaak niet de honden die iets af moeten leren, maar de baasjes. Ik zeg ook altijd, ik train geen honden, maar ik train mensen. En als ik het de mensen kan leren, dan komen de honden vanzelf. Als mensen binnenkomen bij mij in de hondenschool met bijvoorbeeld een probleem, dan kijk ik niet naar de hond, maar kijk ik eigenlijk gelijk al naar de mensen. Die hond komt wel, dat loopt vanzelf. Als ik dan zie wat voor mensen erachter lopen, dan heb ik al gezien waar bepaalde problemen liggen. Dus bepaalde dingen zijn zeker af te leren, of te veranderen. Maar een probleem ontstaat niet in één dag en is ook niet afgeleerd of veranderd in één dag. Afleren vind ik altijd een beetje een tricky woord, ik noem het liever het veranderen van gedrag van baas en hond.”

En het aanleren van nieuwe dingen? 

“Altijd, de leeftijd van een hond maakt hierbij niet uit. Het allerbelangrijkste is dat je samenwerkt met je hond. En daar bedoel ik niet het dagelijkse uurtje lopen mee, maar het samenwerken met je hond. Behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, noem het maar op. Dat is het samenwerken, daar wordt je hond gelukkig van. Dus ja, alle honden kunnen op iedere leeftijd iets aanleren. Pas had ik een hond die was geslaagd voor gehoorzaamheid 2 en die was 12 jaar. Het was een gemotiveerde baas en een hond die zich nog jong voelde en dat ging als een tierelier. Dat was super leuk om te zien.”

Welke cursussen en lessen bieden jullie aan? 

“Ik geef puppy training, basistraining en gehoorzaamheid 1,2 & 3 training. Die laatste trainingen kunnen afgesloten worden met een examen en dat examen heb je ook nodig om naar een vervolgcursus te kunnen gaan. Gehoorzaamheid 1 sluiten we altijd af met een examen als mensen door willen trainen naar gehoorzaamheid 2. En vanuit daar heb je weer een examen nodig om door te gaan naar gehoorzaamheid 3. Dan geef ik nog workshops. Ik geef de workshop training op de fluit, ik geef de apporteer training workshop, ik geef de workshop werken met de clicker en ik geef de workshop wandelen zonder trekken.”

"Iedere hond is welkom, met stamboom of zonder, dik of dun, groot of klein."

Is er een grappige of originele naam van een hond die je je kunt herinneren?

“Er traint een hond bij mij en die heet poes. Die meneer wilde een poes en de mevrouw een hond. Toen heeft die meneer gezegd, jij krijgt een hond, maar dan gaat hij poes heten. Dan heb ik ook nog een hond die meneer heet. Dat is erg grappig in de les, want als dat baasje ‘meneer’ roept, draait iedereen zich om.”

Hoe zijn jullie ooit in aanraking gekomen met aniday?

“Ik heb het een keer voorbij zien komen op Facebook. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een bericht gestuurd. Vervolgens heb ik informatie van jullie ontvangen en het even opzij gelegd. Ik dacht toen dat het niks was voor mij, omdat ik alles al 24 jaar op papier deed. Daarnaast gebruikte ik aanmeldformulieren die mensen moesten invullen en ik vervolgens moest uitprinten en in een map deed. Toen belde Martijn me een keer op, omdat hij nog niks van me had gehoord. Dat was ook net in de Corona tijd, want wij zijn vorig jaar zomer begonnen met aniday. Ik was nogal van de oude stempel en ik dacht, ik en de computer liggen echt niet op één lijn. Martijn gaf tijdens het telefoongesprek aan dat hij wel een keer naar mij kon komen, dus we zijn samen achter de computer gaan zitten en Martijn heeft alles laten zien aan mij en mijn dochter. Die helpt me nu ook altijd, want ik ben nog steeds niet heel erg handig met computers. Het is voor mij in ieder geval de uitkomst van de eeuw, ik ben er heel erg blij mee. Ook als ik vragen heb is Bart er meteen. Ik stuur een bericht en hij beantwoordt het altijd zo snel mogelijk.”

Waar keek je het meeste tegenop toen je begon met aniday?

“Ik keek niet zozeer op tegen aniday, maar echt alles op de computer moeten doen. Maar ik moet zeggen, voor het systeem hoef je niet heel handig te zijn, want het is overzichtelijk. Ik heb wel even moeten wennen aan het nieuwe design, want ik switchte toch nog wel regelmatig terug naar het oude design. Maar je moet er gewoon even voor gaan zitten en goed de tijd nemen. Samen met mijn dochter lukt het nu goed.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van het gebruiken van aniday?

“Het scheelt mij gemiddeld een uur of 6 werken in de week. Wat ik voorheen allemaal moest uitprinten en opschrijven hoeft niet meer. Door aniday heb ik alles snel bij de hand, want ik kan in het systeem via mijn telefoon en IPad en die neem ik altijd mee naar de hondenschool. De tijd die ik overhoud besteed ik nu aan het trainen van de honden. Eerst zag ik altijd als een berg op tegen de administratie. Iedere dag kwamen al die tijdrovende taken terug en ik was daar zeker 1,5 uur per dag mee bezig. Dus dit geeft zoveel meer gemak. Degenen die lesgeven hebben een inlogcode van mij en kunnen precies zien wie er ‘s avonds komen. Voorheen moest ik altijd op een briefje schrijven hoe laat de les was en welke mensen er kwamen en dat zorgde voor heel veel rompslomp. Dus aniday is zeker aan te bevelen. En loop ik ergens tegenaan of mis ik iets voor mijn hondenschool, dan overleg ik dat met Martijn of Bart en meestal kunnen ze het dan wel oplossen. Dus er zitten nu best veel dingen in het nieuwe systeem die ik heb aangedragen. Iedere hondenschool heeft natuurlijk andere behoeften en ik snap dat het best lastig is voor jullie om alle feedbackpunten aan te passen. Dus ik vind het systeem en de service echt super fijn."

Ontdek meer klantverhalen

De beste keuze voor elke dierprofessional
Ervaar het gemak van aniday!